4 / 5 ( 21 Omdömen)
Skriv recension

Om Bank Norwegian

Bank Norwegian är en populär långivare i Sverige, och som namnet antyder ett dotterbolag till det norska flygbolaget Norwegian Air Shuttle ASA – i folkmun Norwegian. Norwegian är ett väletablerad lågprisflygbolag, som idag är tredje störst i Europa.

Lånevillkor

Bank Norwegian utmärker sig med att ha en ovanligt låg åldersgräns på 18 år. De kräver att du som låntagare har varit folkbokförd i Sverige i minst 36 månader innan låneansökan inkommer. Personer med betalningsanmärkningar ges inte lån av Bank Norwegian. Som alla långivare på den svenska marknaden genomför Bank Norwegian en kreditprövning innan de beviljar lån.

Lånebeloppen varierar från 5 000 till 500 000 kronor och återbetalningstiden kan vara upp till 15 år. De begränsar antalet lån de ger till varje individuell låntagare, men är mottagliga för att du lägger om andra lån till dem. Om du redan har lån hos Bank Norwegian kan ansöka om att utöka dem, om behov uppkommer.

Räntan sätts individuellt efter kreditprövningen, och banken tar ut en uppläggningsavgift på 399 kronor. Kreditupplysningen hämtas hos UC – Upplysningscentralen. Dessutom tillkommer en mindre månatlig administrationskostnad.

Ansökningsprocessen

Du kan ansöka om ett lån på Bank Norwegians hemsida. Där efterfrågas en del personlig information om din ekonomi, inkomst och anställningsform samt civilstånd och nationalitet. Om du vill använda lånet hos Bank Norwegian för att lägga om existerande skulder bes du även ange hur stora dessa är. Du kommer att få ett lånerbjudande ganska omgående och det finns möjlighet att acceptera det direkt, genom att signera med e-legitimation. Detta kan göras på såväl mobilen som datorn. Utbetalningstiden är i regel två bankdagar, vilket gör att du blir tvungen att vänta över eventuella helger för att få tillgång till pengarna.

Service

På vissa håll kan man läsa litet skakiga omdömen om Bank Norwegians kundtjänst. De flesta uppger dock att de är nöjda kunder.

Kundtjänsten har telefontid måndag till fredag kl 10:00 – 16:00. Ibland kan långa väntetider förekomma. För dig som inte vill vänta i telefonkö, finns ett behändigt kontaktformulär på hemsidan som du kan fylla i.

Hemsidan tillhör inte de mest hjälpsamma bland internetbaserade långivare. Ansökningsblanketten är förvisso lätt att hitta, men ingående information om lånen är svårare. Detsamma gäller mer allmän information.

Utöver lån erbjuder Bank Norwegian sina kunder kreditkort såväl som att öppna ett sparkonto. Även dessa tjänster kan du ansöka om online. Du som funderar på att ta ett lån hos Bank Norwegian har därför möjlighet att flytta fler delar av din privatekonomi dit, vilket kan underlätta översikten.

Trygghet

Bank Norwegian stöttas av ett stort moderbolag och du bör därmed kunna känna dig trygg med göra affärer med dem. Skulle du öppna ett sparkonto, omfattas det av den norska insättningsgarantin, som garanterar upp till 2 000 000 norska kronor.

Sammanfattning

Trots något högre räntor än genomsnittet är Bank Norwegian en pålitlig långivare med ett välrenommerat moderbolag. De är förhållandevis generösa med att bevilja lån, även om de inte accepterar betalningsanmärkningar hos låntagare. Detta vittnar dock om en seriös företagskultur och iakttagande av god kreditsed, vilket är betryggande.

För många är det ett plus att kunna samla fler bankärenden än lån hos företaget, som sparkonto och kreditkort.

Nackdelen med Bank Norwegian kan vara långa väntetider till kundtjänsten. Detta är dock inget som bör väsentligen påverka en låntagares förhållande till banken. Alla gällande lånevillkor aviseras naturligtvis tydligt i det erbjudande du får, baserat på din kreditprövning.

Kontakt